Homepage  |  Weblog  |  Adviesmissie zuivelcoöperatie Kenia

#Blog

Adviesmissie zuivelcoöperatie Kenia

Sunday, November 30, 2014 door Rob Bensdorp

Na enige maanden geleden al voor Agriterra naar Indonesië geweest te zijn om daar een cocossuiker coöperatie te helpen, kwam in oktober de vraag of ik naar Kenia zou willen afreizen om aldaar een groeiende zuivel coöperatie advies te geven op het gebied van hun logistiek rond de melk inzameling.Meru 5

Begin november ben ik samen met Ernst van der Vlist van Schiphol naar Nairobi gevlogen waarna de dag erop een autoreis volgde van zo'n 6 uur naar Meru. Meru is gelegen aan de voet van Mount Kenia, 300 km noordelijk van Nairobi en zo'n beetje pal op de evenaar.Meru 3

De omgeving van Mount Kenia is zeer vruchtbaar vanwege de vulkanische afzettingen uit het verleden. In Meru is een coöperatie gevestigd (Meru Central Dairy Union Cooperative) die sterk groeit. Momenteel halen zij hun melk in een straal van maximaal 50 kilometer rond Meru weg bij zo'n 20.000 boeren. Dit jaar verwachten ze 25 miljoen liter melk op te halen en te verwerken tot houdbare melk en yoghurt.Meru 2

Na eerst op maandag kennis gemaakt te hebben met de staf van Meru kregen we vervolgens een rondleiding door de fabriek. Vervolgens zijn we met onze chauffeur en twee mensen van Meru de rest van maandag, dinsdag en woensdag in het collectie gebied van Meru op bezoek geweest bij de coöperaties en groepjes die melk verzamelen voor de centrale Meru coöperatie en ook bij een aantal boeren. Het gebied rond Meru waar de melk verzameld wordt is niet altijd even toegankelijk. De boeren brengen dan ook meestal te voet hun melk die 's morgens gemolken is naar zogenaamde verzamelpunten die vaak niet verder dan een kilometer van hun boerderij ligt.Meru 4

De verzamel coöperaties en groepjes (in totaal zo'n 40) halen daar de melk op met ezelkarren, motorfietsen of als de weg wat beter is met een lorry. Bij de verzamel coöperaties en groepjes wordt de melk hetzij in 50 liter melkbussen gegoten hetzij in een koeltank opgeslagen. Vandaaruit gaat de melk met een lorry of met een tankwagen naar de fabriek. Opvallend is dat de melk die 's middags gemolken wordt eigenlijk bijna niet naar de fabriek gaat, maar vooral voor eigen gebruik van het gezin of voor de lokale markt is. Dit heeft mede te maken met het feit dat de middag melk niet meer in het donker naar de fabriek vervoerd kan worden en dan eigenlijk pas in de morgen weer vervoerd zou kunnen worden.Meru 7

Gezien het feit dat er maar weinig gekoelde opslag is bij de verzamel coöperaties en groepjes, gebeurd dit dan ook alleen maar als daar wel een koelinstallatie is. Doordat de boeren sinds een jaar van Meru Central Dairy advies en training krijgen over diergezondheid en het effect van beter voer, is de hoeveelheid melk per dag per koe sterk aan het stijgen. Een bedreiging is wel dat de jeugd vaak niet wil boeren. Daar staat tegenover dat steeds meer boeren aan schaalvergroting gaan doen. Hoewel het gemiddeld aantal koeien per boer nog steeds niet hoger ligt dan 2 tot 3, zie je nu ook boeren ontstaan met 40 koeien. Door de groei, zo werd ons snel duidelijk zijn de nog beperkt aanwezige koel en opslag faciliteiten alweer te klein. De prioriteit moet dan ook liggen op uitbreiding van de gekoelde opvang bij de verzamel coöperaties en groepjes. Op die wijze zal ook meer melk via een tankwagen naar de fabriek vervoerd kunnen worden. Dit heeft zowel kwaliteits- als financiële- voordelen.

Op donderdag hebben we aan de hand van onze bevindingen in het veld met de verschillende medewerkers van de Meru staf gesproken. Op vrijdag hebben we onze bevindingen en aanbevelingen in een presentatie gezet die we op zaterdagochtend gedeeld hebben met de staf. Een en ander werd enthousiast ontvangen door de staf van Meru.Meru 8

Voor ons was het tenslotte weer tijd om terug te gaan naar Nairobi waarna we op zondag weer terugvlogen naar Schiphol.

1 reactie(s) voor “Adviesmissie zuivelcoöperatie Kenia”

  1. Nathansed Zegt:


    Hello. And Bye.

Laat een reactie achter:

Naam:  
E-mailadres:  
Website:
Reactie:  
  Typ de woorden over die hieronder weergegeven staan:
 
 Nieuwe code